Bitkiler, çevresel faktörlerden kolayca etkilenir. Sulama düzeni, sulama zamanı, bitkinin bulunduğu yerin esintisiz olması ve toprak gibi faktörler bitkinin hastalanmasına sebep olabilir. Bakteri, virüs ve mantarlar bitkilere zarar verir.
Hastalıklar, ürün verimini etkilediği gibi çiçeklenmeyi de olumsuz etkiler. Yapraklarda şişkinlik, sararmalar, yaprakların renginin değişmesi, aşırı yaprak dökümü gibi hastalıklara rastlanmaktadır. Bu durumda etkili mücadele ile bitki zararlılarından en kısa sürede kurtulmak gerekir.
Bitki hastalıklarının sebepleri nelerdir?
- Gece esintisinin olmaması en önemli etkenlerdendir.
- Yoğun hava nemliliği ve çevre ıslaklığı da hastalığa sebep olur.
- Yeterince rüzgar almayan kuytu bahçeler zararlılara davetiye çıkarır.
- Ağır killi topraklar da hastalık için sebeptir.
- Gereğinden fazla sulamak bitkinin çürümesine sebep olur.
- Günde sadece birkaç saat güneş alan gölgeli yerler de zararlıları çağıran sebeplerdendir.
- Bitkinin yeterince besin alamaması da savunma gücünün düşmesine sebep olur.
- Öncelikle ve en önemlisi yetiştireceğiniz bitkinin isteklerini öğrenmelisiniz. Hangi koşullarda daha sağlıklı büyüyecekse, o koşullar sağlanmalıdır.
- Sulamaya özen göstermek gerekir. Sabahın erken vakitlerinde sulama yapılmalıdır. Gece ıslaklığı da olmazsa hastalıklar uzak tutulur.
- Bitkilerin savunma mekanizmalarını hep dinç tutabilmek için bitkinin yeterli besini alabiliyor olması da oldukça önemlidir.
- Klor, hastalık yapan bakterileri öldürür. Kloru giderilmemiş muşluk suyunu yapraklara püskürtme kabında sıkabilirsiniz.