Küflenme
Sadece saksı toprağının üzerinde küflenme varsa, henüz erken demektir. Küfün yayılmasını ve bitkiye bulaşmasını engellemek için bitkiyi kökünden dikkatlice çıkarın. Saksıyı taze toprakla doldurup bitkiyi yeniden dikin.
Yeni toprağı sulamak için sprey kabı kullanabilirsiniz. Eğer yeni toprağı değiştirme imkanınız yoksa toprağın üstündeki topraklı bölgeyi alabilirsiniz. Ardından köke zarar gelmeyecek şekilde toprağı havalandırın.
Toz halinde beyaz küfler genellikle yaprakların üzerinde görülür. Bu küfü nemli bir bezle hafifçe silin. Bu süreçte çiçeğe fazla su vermeyin. Odanın iyi havalandırıldığından emin olun. Küflenme genellikle aşırı sulama ve havasızlıktan oluşmaktadır.
Bu küflenme siyah toz şeklinde olur ve bitki böcekleri nedeniyle oluşur. Küfleri bir bezle alın ve bitkiyi ilaçlayın. Sararan yaprakları da almanız gerekir.
Mantarlar
Mantar hastalığı genellikle küçük kahverengi lekeler şeklinde görülür. Bu lekeler yapraklar ve bitkinin sapları üzerindedir. Bu hastalık bitkiler arasında geçiş yapabilir. Bu sebeple mantar gördüğünüz bitkiyi diğer bitkilerden ayırmalısınız. Mantar oluşan yaprakları temizleyin ve bitkiye fazla su vermeyin. Mantar genellikle yaşlı yapraklarda oluşur.
Bitkiyi mantardan koruyabilmek için ilaçlama yapılabileceği gibi, bitkinin bağışıklık sistemi de güçlendirilebilir. İlaçlamalar, bitkinin toprağında bulunan faydalı mikroorganizmaların ölmesine neden olabileceğinden, bitkiyi olumsuz etkileyebilir. Bitkiyi esintili, ışık miktarı yeterli olan bir yere koymak, yeterli sulama yapmak ve toprağını beslemek etkili ir çözümdür.
Yaprak Biti
Bir litrelik suya ılık suya (40 derece) 5 yemek kaşığı arap sabunu ekleyin ve iyice çalkalayın. Bu karışımı bir püskürtme kanına koyun. Yaprak bitleri yaprakların alt kısımlarında bulunur. Hazırladığınız karışımı bu kısımlara püskürtün. Bu karışım yapraklarda larva oluşumunu engeller.
Bu karışımın bitkilere gündüz ve yağmurlu havalarda uygulanmaması gerekir. Karışımı akşamüstü, sabahın erken saatlerinde ya da yağmurlu havalara uygulamalısınız.
Uygulamayı düzenli bir şekilde yaparak yapraklarda larva oluşumunu engelleyebilirsiniz.
Yapak bitini engellemenin en bir diğer yolu ise bulaşık deterjanı ile karışım hazırlamaktır. Bir litrelik suya ılık suya (40 derece) 5 yemek kaşığı bulaşık deterjanı ekleyin ve iyice çalkalayın. Bu karışımı bir püskürtme kanına koyun. Yaprak bitleri yaprakların alt kısımlarında bulunur. Hazırladığınız karışımı bu kısımlara püskürtün. Fakat bu yöntem organik bir yöntem değildir.