• Forumzar.COM Türkçe içerikli genel forum sitesi ve paylaşım platformu olarak eğlenceli ve interaktif bir forum deneyim sunar.

    Foruma üye olmak için BURAYA TIKLAYINIZ

Bilim insanları açıkladı: Dünya'nın gizli bir katmanı daha olabilir!

BjkAtıf

Forum Üyesii
Katılım
25 Ara 2022
Mesajlar
3,224
Puanları
36
Bilim insanları açıkladı: Dünya'nın gizli bir katmanı daha olabilir!

Yeni araştırmalar, Dünya'nın gizli bir katmanı daha olabileceğini ortaya koydu. Buna göre Dünya'nın iç çekirdeğinin derinliklerinde bir çekirdek daha var olabilir. Bu da Dünya tarihinde belki de iki ayrı soğuma olayının yaşandığı anlamına geliyor. Uzmanlara göre bu keşif, "ders kitaplarının yeniden yazılmasını" gerektirebilir.


Dünya'nın jeolojik tarihi karmaşık katmanlarının arasında yazılıdır. Araştırmalar, bu tarihin Dünya'nın geçmişinin derinliklerinde, az bilinen bölümleri olduğunu gösteriyor. Son çalışmalar, Dünya'nın iç çekirdeğinin derinliklerinde bir çekirdeğin daha var olabileceğini ortaya koydu.

Avustralya Ulusal Üniversitesi'nde jeofizik profesörü olan Joanne Stephenson 2021 yılında Dünya'nın yapısını, "Geleneksel olarak bize Dünya'nın dört ana katmandan oluştuğu öğretildi: kabuk, manto, dış çekirdek ve iç çekirdek." cümleleriyle ortaya koydu. Dünya'nın dış kabuğunun altında ne olduğuna dair bilgimiz çoğunlukla volkanların açığa çıkardığı ve sismik dalgaların fısıldadığı şeylerden çıkarılmıştır.

Bilim insanları bu dolaylı gözlemlerden, sıcaklığı 5 bin dereceyi aşan kavurucu sıcaklıktaki iç çekirdeğin, Dünya'nın toplam hacminin yalnızca yüzde 1'ini oluşturduğunu hesapladı.

Ancak birkaç yıl önce Stephenson ve meslektaşları, Dünya'nın iç çekirdeğinin aslında iki ayrı katmandan oluşabileceğine dair kanıtlar buldular. Stephenson o zamanlar, "Bu çok heyecan verici. Ders kitaplarını yeniden yazmamız gerekebilir!" açıklamasında bulundu.

Bilim insanları araştırma sırasında iç çekirdekte bulunan demirin yapısında bir değişikliğe işaret edebilecek kanıtlar buldu. Bu da Dünya tarihinde belki de iki ayrı soğuma olayının yaşandığı anlamına geliyor olabilir. Bu bulgular, deneysel kanıtların bir kısmının Dünya'nın yapısına ilişkin mevcut modellerimizle neden uyuşmadığını açıklayabilir.

Bu içeriğin kaynağı Ntv haber sitesidir.
 

bernkastel

Forum Üyesii
Katılım
28 Tem 2023
Mesajlar
2,990
Puanları
36
Konum
turkey
Cinsiyet
Erkek
Teknoloji haberleri konusunda verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederiz.
 

Genel Forum Sitesi

Forum Sitesi - Forumzar.COM

Forumzar.COM olarak, Türkçe forum sitesi denildiğinde akla gelen ilk adres olarak, geniş kapsamlı genel forum platformumuzda buluşuyoruz. Türkiye'nin en büyük Türkçe forum siteleri arasında yer almanın gururunu yaşıyoruz. Çeşitli konu başlıklarında aktif bir şekilde paylaşımların yapıldığı, her konuda interaktif ve bilgilendirici tartışmalara katılmak için bizi takip edin! ve bir dakikanızı ayırarak forum sitemize üye olun!

Forum Siteleri

Bilgi paylaştıkça çoğalır sloganı ile ilerleyen forum sitesi platformumuza, siz de üye olarak forum sitemizde açılan konulara katılabilir ve ilgi alanınıza uygun konular açarak siz de paylaşımda bulunabilirsiniz.