ForumZAR.COM | Forum Sitesi

Forumzar.COM Türkiye`nin en güncel ve kaliteli genel forum sitesi`dir.
ForumZAR'a katılım zahmetsiz ve ücretsizdir!

  • “Ne garip değil mi? Sevdiğimiz insanın her yalanında bir doğru, sevmediğimiz insanın her doğrusunda bir yalan ararız..”
  • “Biri ölür üzülmezsiniz; sonra sandalyeye asılı hırkasını görürsünüz. O hırkanın duruşu kalbinize oturur..”
  • "En gülünç olanı da insanların sizi eskisi gibi kullanamadığında değiştiğinizi söylemeleri.."
  • "Uçmayı seviyorsan, düşmeyi de bileceksin. Korkarak yaşıyorsan, yalnızca hayatı seyredersin."
  • Asla başka insanlar üzülmesin diye kendini üzme. Sen kaldırabiliyorsan onlar da kaldırabilir.

Bebekler Su İçebilir mi?

feyza

Forum Üyesi
Bayan Üye
Katılım
18 Eki 2022
Mesajlar
106
Tepkime puanı
0
Puanları
16
Konum
İstanbul
Cinsiyet
Bayan
Susuz kalmaması için bebeğinize anne sütü veya formül mama ile birlikte su vermeli misiniz? İşte bebeklerin su içip içemeyeceği hakkında bilmeniz gerekenler.

Bebeklerin anne sütüne veya formül mamaya ek olarak ne zaman su içebileceğini mi merak ediyorsunuz?

Küçüklerin genellikle ilk birkaç ay suya ihtiyacı yoktur ve karışıma ekleseniz bile bebeğinizin sadece birkaç yudum alması yeterlidir.

İşte her ebeveynin, bebeklerin ne zaman su içmeye başlayabilecekleri hakkında bilmesi gerekenler.

Bebekler su içebilir mi?


Bebekler katı yiyecekler yemeye başladıklarında ancak bir yudum su içmeye başlamalıdır. Bundan önce bebekler ihtiyaç duydukları suyu formül mama ve/veya anne sütünden alırlar.



Bebekler ne zaman su içebilir?

Peki bebeğinize ne zaman su verebilirsiniz ? Çoğu uzman, bebeğiniz yaklaşık 6 aylıkken katı gıdalara başlayana kadar beklemenizi önerir . 4 ila 6 aylıkken katı gıdalara başlayabilirsiniz, ancak uzmanlar çoğu durumda bebeğinizin 6 aya yaklaşmasını beklemenizi önerir.

Bebeğiniz su içmeye başladığında, alacaksa damlatmaz bardaktan her seferinde biraz verin. Bebekler genellikle bir bardaktan çok fazla su alamazlar (sadece bir şişe) - ayrıca bebeğin tüm içeceklerinin bir bardaktan gelmesi iyi bir uygulamadır.

Küçük çocuğunuz şimdilik sadece bir şişeden su içecekse, ne kadar aldığını izlediğiniz (ve sınırladığınız) sürece sorun değil.



Bebeğim ne kadar su içebilir?

Yaklaşık 6 aydan itibaren, bebeklerin günde yarım bardaktan biraz fazla suya ihtiyacı vardır. Ancak bebeğiniz su içmeye başlamadan önce bebeğinizin ne kadar ihtiyacı olduğunu çocuk doktorunuza sorun.


Çok küçük bebekler neden su içemez?

Bebekler, ihtiyaç duydukları tüm suyu anne sütünden veya formül mamadan alırlar, bu da onları yeterince nemli tutar. Bir bebeğe yeterince büyümeden su vermenin riskleri de vardır:

Besin eksiklikleri
Kilo kaybı
kimyasal dengesizlikler



Bebeğinize çok erken su vermenin riskleri
Çok küçük bebekler aşağıdaki risklerden dolayı su içemezler:

Besin eksikliği. İştahını ve emme ihtiyacını biberonla karşılayan bebekler, anne sütünden ve formül mamalardan aldıkları önemli besin maddelerini kaçırırlar.

Yetersiz kilo alımı. Bebeğiniz anne sütüne veya mamaya ek olarak düzenli olarak su içiyorsa, karnını doyurmuyor demektir. Zamanla bu, bebeğinizin uygun miktarda kilo almak için ihtiyaç duyduğu kaloriyi almayacağı anlamına gelir.

Azaltılmış süt kaynağı. Emziriyorsanız, bebeğinize su vermek nihayetinde süt tedarikinizi azaltabilir, çünkü suyla dolan bebekler memede daha az beslenecektir.

Kimyasal dengesizlikler. Bebeğinizin çok miktarda su içmesine izin vermek, bebeğin kan dolaşımındaki elektrolitlerin (sodyum gibi) seyreltildiği potansiyel olarak tehlikeli bir durum olan su zehirlenmesine yol açabilir. Bu, bebeğin normal vücut fonksiyonlarını etkileyerek düşük vücut ısısı veya nöbet gibi semptomlara neden olabilir.



Bebeğinize su vermenin faydaları

Atıkları uzaklaştırmaya yardımcı olurken besinleri ve oksijeni hücrelere taşır
Eklemleri ve dokuları yağlı tutar
Kan hacmini korur
Meyve suyu ihtiyacını ortadan kaldırır (çocuk doktorlarının zaten 1 yaşından önce kaçınmayı önerdiği - ve daha sonra, eğer varsa, sadece çok sınırlı miktarlarda sunar)


Dışarısı sıcakken bebekler su içmeli mi?

Birçok doktor, dehidrasyon riskini azaltmak için dışarısı çok sıcak olduğunda bebeklerin küçük yudum su içmelerini tavsiye eder, ancak önce çocuğunuzun çocuk doktoruna danışın.



Bebeklerde dehidrasyon belirtileri

Çocuğunuzun hasta olduğu veya dışarısı aşırı sıcak olduğu için yeterince sıvı almadığından endişeleniyorsanız, bebeklerde su kaybının şu belirtilerine dikkat edin :

24 saat içinde altıdan az ıslak çocuk bezi
Koyu sarı idrar
çatlamış dudaklar
Gözyaşı olmadan ağlama (çok az gözyaşıyla veya hiç gözyaşı olmadan ağlama)
Hafifçe basıldığında geri gelmeyen kuru cilt
Batık gözler
kayıtsızlık
Batık bıngıldak (başının üstündeki "yumuşak nokta")
Aşırı telaş
Olağandışı uyku hali
Soğuk eller ve ayaklar



Doktor ne zaman aranmalı

Bebeğiniz ishal hastasıysa ve/veya kusuyorsa, bebeğinizin susuz kalmasını sağlamaya yönelik ipuçları için çocuğunuzun doktorunu arayın. Çocuğunuz herhangi bir dehidrasyon belirtisi gösteriyorsa, çocuk doktorunu da arayın.

Son bir ipucu: Bebeğiniz en az 1 yaşına gelene kadar meyve suyuna hayır deyin. Meyve suyu sadece bebeğinizin minik karnını doldurarak süt ve yemek için daha az yer bırakmakla kalmaz, aynı zamanda meyve suyundaki şeker küçük bebeklerde mide kramplarına ve ishale neden olabilir.

Arkadaşlar ve akrabalar, yaşamın ilk aylarında bebeklere su vermenin gerekli olduğunu söyleseler de, olası sağlık sorunlarından kaçınmak için küçük bebeğiniz katı gıdalara başlayana kadar beklemek en iyisidir.
 

Zzehra87

Forum Üyesi
Bayan Üye
Katılım
15 Eki 2022
Mesajlar
560
Tepkime puanı
0
Puanları
16
Konum
Gaziantep
Cinsiyet
Bayan
Bilgi paylaşımı için teşekkürler.
 
Üst Alt