Bebeğinizle kurduğunuz bağ gün geçtikçe artmakta. Paniğe kapılmanıza gerek yok. Bebeğinizi keşfetmeniz için adım adım izlemeniz gereken yolları derledik.
Anne ve babalar bebeklerine bakmaya doyamazlar… Her yönüyle çok güzel görünür bebekler… Başları, cildi, pürüzsüzlüğü, yumuşaklığı ve elbette mis gibi kokusu. Bunların tümü birer mucizenin işaretidir.
Ama gelin şimdi bebeğimizi daha da yakından tanıyalım.
Bebekler ortalama 3-3,5 kilo arasında doğar. Ama bunun altı da olabilir, üstü de… Yine bebekler ortalama 50 cm boyunca dünyaya gelirler. Tabii daha kısa boylu da olabilirler ya da uzun. Ama bunların hiçbiri bebeğinizin ileride zayıf ya da şişman veya uzun ya da kısa olacağına işaret etmez. Yani doğum kilosu ve boyu adı üzerinde bebeğinizin doğumdaki ölçüleridir.
Yeni doğan bebeklerde en çok dikkat çeken taraflardan biri de başlarının vücutlarına göre daha iri olmasıdır. Çünkü anne karnında gelişim baştan başlar. Zamanla bebeğinizin başı ile vücudu arasındaki görünürde kaydedilen dengesizlik ortadan kalkacaktır. Merak etmenize ya da endişelenmenize gerek yok. Yine bebeklerin başında halk arasında bıngıldak diye bilinen iki yumuşak tabaka vardır. Başın arkasında olan bıngıldak bir ay içinde hemen kapanacaktır. Bıngıldaklar bebeğinizin kafatasının büyümesi için gereklidir, beyin gelişimi ile yakından ilgilidir. Zamanla kafatası kemikleri birbiriyle birleşecek ve bıngıldaklar 1-1,5 yaşına kadar tamamen kapanacaktır.
Bebeğiniz doğduğunda vücudu tüylerle kaplı olabilir. Bu da normal bir durumdur. Birkaç hafta içinde bebeğinizin özellikle sırtını ya da yüzünü kaplayan tüylerin kendiliğinden ortadan kaybolduğunu göreceksiniz. Yani bunun için de endişelenmenize gerek yok.
Bebeklerin yeni doğum sırasında göz rengi olmaz. Bunu aklınızdan çıkarmayın. Göz rengi genelde 6. aydan sonra belirginleşir ve yerine oturur. Bu döneme gelene kadar bebeğinizin gözleri genelde koyu lacivert olacaktır. Yine bebeklerde doğum sırasında göz yaşı kanalları da kapalı olabilir. Yani bebeğinizi avazı çıktığı kadar bağırarak ağladığı halde gözünden yaş gelmeyebilir. Bu durum da zamanla geçecektir.
Bebeğinizle ilgili bilmeniz gereken ve endişe duymamanız gereken konulardan biri de dudaklarıyla ilgili. Bebekler çok hassastır ve yeni doğan bebekler annelerini emdikleri sürece dudakları su toplayabilir. Yeni doğan bebeğinizin özellikle üst dudağında emzirmelerin hemen sonrasında minik kabarcıklar gözünüze çarpabilir. Bu kabarcıkla sakın oynamayın, bu emme yastıkçığıdır. Emme sırasında bebeğin dudağını korumak içindir emmeyi bıraktıktan bir süre sonra kendiliğinden kaybolur emmeye başlayınca yeniden şişer.
Bebeğinizin cildi çok hassastır. Bu yüzden kırmızı lekeler gözünüze sık sık çarpabilir. Eğer ciddi bir kızarıklık görmüyorsanız bunu da endişe sebebi yapmanıza gerek yok. Bir de bebeklerin doğumda kendine özgü bir cilt koruyucusu vardır, ki buna verniks denir. Verniks doğuştan gelen bir koruyucu maddedir. Ve bebeğinizin cildinde uzun süre kalması gerekir. Bu nedenle ilk günlerde bebeğinizi yıkarken sabun ya da diğer kimyasallar ve de sünger kullanmayın. elinizle hafifçe ovmanız yeterli olacaktır.
Yeni doğan bebeklerin göğüsleri anne karnında aldıkları hormonların etkisiyle doğduktan sonra şiş görünebilir. Hatta bazı bebeklerin – özellikle kız bebekler – göğüslerinden doğumun hemen sonrasında süt de gelebilir. Bu da endişe edilecek bir durum kabul edilmez. Bebeklerin göğüslerine bastırmayın, silmeyin çünkü mikrop kapmasına neden olabilirsiniz.
Aynı şekilde yeni doğan bebeklerin genital bölgeleri de doğumdan hemen sonra gözünüze olması gerekenden çok daha büyük görünebilir. Bu da endişe edecek ya da kaygılanacak bir durum değildir. Hatta zaman zaman özellikle kız bebeklerde doğumu takip eden günlerde vajinadan kan geldiği bile görülebilir. Erkek bebeklerin testislerin de de aşırı şişkinlik hali gözünüze çarpabilir. Bunlar zamanla geçecektir.
Kız bebeklerin vajinası bazen yapışık olabilir fark ettiğinizde doktorunuzu uyarın.
ALINTI