Emre ESMER
Moderatör
Artan maliyetler nedeniyle bayramların vazgeçilmez lezzeti baklavanın fiyatı yükselirken, yurttaşlara piyasada ucuz diye satılan baklava konusunda uyarı geldi.
İzmir merkezli olarak faaliyet gösteren bir baklava firmasının yönetim kurulu üyesi Cevdet Murat, geleneksel lezzet baklavanın yapım aşamalarını anlatırken, kaliteli bir baklavanın kullanılan hammadde ve ustalıkla meydana geldiğini söyledi.
Baklava üretiminde kullanılan sade yağ ve kuruyemişin birinci sınıf olması gerektiğini ifade eden Murat, baklavanın lezzetini sade yağın ortaya çıkardığını belirtti.
Hileli ürünler üretenlerin zaman içerisinde piyasadan yok olmaya mahkum olduklarını kaydeden Murat, “İnsanların sağlığını hiçe saymak bu kadar kolay değil. 70-80 liraya satılan baklavalara hile karışıyor. Sade yağ yerine margarin kullanılması ürünün fiyatını aşağı çekerken insan sağılığıyla da oynanıyor. Vatandaşlar bütçesi dahilinde yarım kilo alsın ama ağız tadıyla ve sağlını koruyarak yesin. İnsanlar sağlığını hiçe saymasın” dedi.
Cevizli baklavanın 300 liranın altında, fıstıklı baklavanın ise 380 liranın altında satılamayacağını söyleyen Murat, “Ortalama 350 liranın altında bir baklava fiyatı varsa şüpheyle bakmak gerekiyor. Bunlar üretilirken mutlaka bir hileye başvurulmuştur. Bunlardan uzak durmalarını tavsiye ediyorum. Lezzetli ve sağlıklı bir baklava yemek istiyorlarsa bu fiyatlara dikkat etsinler” diye konuştu.
İzmir merkezli olarak faaliyet gösteren bir baklava firmasının yönetim kurulu üyesi Cevdet Murat, geleneksel lezzet baklavanın yapım aşamalarını anlatırken, kaliteli bir baklavanın kullanılan hammadde ve ustalıkla meydana geldiğini söyledi.
Baklava üretiminde kullanılan sade yağ ve kuruyemişin birinci sınıf olması gerektiğini ifade eden Murat, baklavanın lezzetini sade yağın ortaya çıkardığını belirtti.
Hileli ürünler üretenlerin zaman içerisinde piyasadan yok olmaya mahkum olduklarını kaydeden Murat, “İnsanların sağlığını hiçe saymak bu kadar kolay değil. 70-80 liraya satılan baklavalara hile karışıyor. Sade yağ yerine margarin kullanılması ürünün fiyatını aşağı çekerken insan sağılığıyla da oynanıyor. Vatandaşlar bütçesi dahilinde yarım kilo alsın ama ağız tadıyla ve sağlını koruyarak yesin. İnsanlar sağlığını hiçe saymasın” dedi.
Cevizli baklavanın 300 liranın altında, fıstıklı baklavanın ise 380 liranın altında satılamayacağını söyleyen Murat, “Ortalama 350 liranın altında bir baklava fiyatı varsa şüpheyle bakmak gerekiyor. Bunlar üretilirken mutlaka bir hileye başvurulmuştur. Bunlardan uzak durmalarını tavsiye ediyorum. Lezzetli ve sağlıklı bir baklava yemek istiyorlarsa bu fiyatlara dikkat etsinler” diye konuştu.