• Forumzar.COM Türkçe içerikli genel forum sitesi ve paylaşım platformu olarak eğlenceli ve interaktif bir forum deneyim sunar.

    Foruma üye olmak için BURAYA TIKLAYINIZ

Bal Kabağı Nedir? ve Bal Kabağının Faydaları Nelerdir?

SiMaY

Forum Üyesi
Bayan Üye
Katılım
23 Eyl 2022
Mesajlar
963
Puanları
16

* (Dosya Boyutu: 416.95 KB / İndirme Sayısı: 24)

Bal Kabağı Nedir? ve Bal Kabağının Faydaları Nelerdir?

Kabak, genelin bakışıyla bitki olarak algılanmakta olmasına rağmen, tohum içerdiği için meyve olarak kabul edilmektedir. Kabak, Cucurbitaceae ailesinin dört çeşidinden birine aittir. Kabak, kalın bir kabukla içerisindeki naif yapısı korunmaktadır. Meksika ve Orta Amerika’da yaklaşık 7500 yıl önce keşfedildiği iddia edilmektedir. Yaz aylarında çıkan kabak, genelde pişirilerek tüketilir.

100 gramlık kabak ortalama, 45 kcal enerji içermektedir. A,C,E,K vitaminlerini içeren kabak,magnezyum, demir, bakır başta olmak üzere mineraller açısından zengin sayılmaktadır. Aynı şekilde karonten alfa, karoten beta açısından da zengin sayılır.

Kabağın Sağlığa Faydaları

Kabağın içerdiği vitamin, mineral ve besinlerin sağlık açısından bir çok faydası vardır. Kabak kilo vermek isteyenler için tercih edilen besinlerin başında gelir, çünkü zayıflamayı kolaylaştırır. Kalp sağlığına faydalı olan kabak, kanseri önleyici özelliği vardır. Kabak göz sağlığını korurken, sindirim sistemine iyi gelir, özellikle prostat kanserinin engellenmesine yardımcı olabilir. Şimdi kabağın faydalarına detaylı olarak bakalım.

Kalp Sağlığını Korur: Az miktarda yağ içeren kabak, neredeyse kolesterol içermediğinden dolayı, kalp sağlığı için faydalıdır. Bunun yanında kalp krizi, felç gibi ciddi zağlık sorunlarına yakalanma riskini düşüren magnezyum içerir. Potasyum, magnezyum ve C vitamini içermesi yüksek kan basıncı seviyesini sağlıklı düzeylerde tutmasına yardımcı olur.

Zayıflamayı Kolaylaştırır: İçerdiği yağın düşük seviyede olması, kalorisinin az olması kabağın kilo vermeyi kolaylaştırmasına yardımcı oluyor. Kilo vermek isteyenler hic düşünmeden diyetlerine kabağı alabilirler.

Kabak Kanseri Önler: Kabak, serbest radikalleri önleyen antioksidanlar açısından zengindir. Beta karoteni içermesi, kansere neden olan kimyasal kirlenmenin bünyede oluşmasına izin vermez. C vitamini içerdiği için ağız ve akciğer kanserini engelleyebilir.

Kemik Sağlığını Kabak Korur: Kabak, omurganin mineral yoğunluğunu arttırarak kemik sağlığının korunmasına katkıda bulunur. Kabağın içerdiği magnezyum aynı zamanda eklem sorunlarına yakalanma riskini azaltmaktadır. Kabakta bulunan demir, çinko, fosfor gibi mineraller bir kemik hastalığı olan osteoporoza karşı koruma sağlar.

Göz Sağlığını Korur: Kabak, beta karoten ve luteini yüksek miktarda içerir. Lutein, körlüğe yol açan katarakt ve makula dejenerasyonu gibi göz hastalıklarını önlemede önemli rol oynar. Bir fincan kabak, yaklaşık 135 miligram beta karoten ve 2400 mikrogram lutein içerir.

Kolon Sağlığını Korur: Lifleri bol miktarda içeren kabak, kolon sağlığını korur. Vücutta toksinlerin atılmasına yardımcı olarak kabızlığın önlenmesini sağlar.

Prostata Faydalıdır:
Kabak, iyi huylu prostat hipertrofisi ya da BPH olarak adlandırılan bir durum olan semptomlarının hafifletilmesinde etkilidir. Bu hastalık idrar ve cinsel fonksiyonların sağlıklı şekilde devam etmesini engeller.

PMS Sorunlarını Azaltır: Manganez açısından zengin olan kabak, özellikle kadınlarda stresten kaynaklanan kramp ağrılarının hafiflemesini sağlar. Özellikle bal kabağı tüketimi magnezyum alımını arttırarak ruh ve stresten kaynaklanan kas kramplarının azalmasına yardımcı olur.

Bağışıklığı Arttırır: C vitamini açısından zengin olduğu için soğuk algınlıkları ve alerjilere karşı bağışıklığı arttırır.Sindirim sistemi için faydalı olan lifler açısından zengin olduğundan dolayı,sindirim sistemi sağlığını korur.

Kabağın Diğer Faydaları


A vitamini ve beta karoten içerdiğinden dolayı etkili antioksidan özelliği olan kabak, cilt sağlığını korur.
Zararlı UV ışınlarının zilde verdiği zararları giderebilir.
Kabak, serbest radikallerle savaşarak cildin yaşlanmasını yavaşlatır, yaşlanmadan kaynaklanan çizgilere engel olur.
Kabak aynı zamanda saç sağlığı için faydalıdır, kepek sorununu giderir, saç dökülmesine engel olabilir, toksinleri temizleyerek saç sağlığını tehdit eden unsurları ortadan kaldırır.
Kabak saç kırılmalarını önleyebilir.
Potasyum açısından zengin olan kabak, sıvılarda mineral dengesini korur, kaslara enerji sağlar.
Manganez açısından zengin olduğundan dolayı, yağ ve glikoz seviyesinin dengelenmesine yardımcı olur.
Yüksek kan basıncını sorunlarını giderebilir, kan inceltici etkisinden dolayı kabak kalp sağlığına katkıda bulunur.
Kabak çekirdeği yüksek besin değeri içerir, özellikle beyin sağlığının korunmasına yardımcı olur.
Kabak çekirdeği aynı zamanda sindirim sistemi sağlığının korunmasına yardımcı olan besinler içerir.
Kabak çekirdeği yağı, kolesterole iyi gelir. Kabak çekirdeği yapının içerdiği besinler hücre sağlığını korur.
Kabak çekirdeği yağının diğer faydası uykusuzluk sorunlarını gideriyor olmasıdır.
Etkili antioksidan olduğundan dolayı, kabak çekirdeği yağı şişkinliği azaltır, bağırsakları temizler.
Kabak çekirdeği yağı saç bakımında da yaygın olarak kullanılır, saçları temizler.
Kabak çekirdeği yağı aynı zamanda cilt sağlığına faydalıdır, cilt sağlığını korur.

Bal Kabağının Faydaları

Nişasta, şeker, yağ, çinko, magnezyum, beta karoten, A, B1, B2, B3 ve C vitaminleri, aminoasitler ve alkoloidler içerir. Ayrıca balkabağı çekirdeklerinin iç kısmında rezin, sabit yağ, stereoller ve etkili madde olarak kukurbitin isimli bir aminoasit bulunmaktadır.

Düşük kalorili sebzelerden biridir. 100 gram balkabağı sadece 26 kalori içerir. Bu nedenle diyet listelerinde de yerini alır.
Uykusuzluk sorunu yaşayan kişiler için de ideal bir bitkidir. Vücudu rahatlatır, uyku getirir. Uykusuzluğa karşı iyi gelir.
Yüksek oranda lif içermesi sebebiyle, kilo vermeyi, zayıflamayı sağlar. Dolayısıyla zayıflamak, kilo vermek artık hayal değildir.
Sindirim sistemini hızlandırır ve rahatlatır. Böylece kabızlık sorunu olanlar da bu dertten kolaylıkla kurtulabilir.
Amipli dizanteri, amipli karaciğer iltihabı ve karaciğerde amip apsesi tedavisinde de kullanılması balkabağı faydaları arasındadır.
Basur tedavisinde kullanılır.
Bağırsak solucanları, bağırsak parazitleri, idrar kesesi hastalıkları ve prostat tedavisinde kullanılır.
İçeriğindeki potasyum sayesinde kan basıncını dengeler. Kan basıncı dengelenince tansiyon da dengelenmiş olur.
Kansere karşı koruma özelliği vardır. Bağırsak kanserine karşı koruyucu etkisi vardır. Ayrıca içeriğindeki beta karoten sayesinde prostat kanserine karşı da koruma sağlar.
Antioksidan özelliği sayesinde kolesterol hastalığına iyi gelerek kandaki yağ oranını düşürmesi de balkabağı faydaları arasındadır. Kolesterolü dengeler.
İçeriğindeki lif, potasyum ve C vitamini sayesinde kalbi korur. Aynı zamanda içerdiği beta karoten sayesinde kalp hastalıklarına karşı da koruma sağlayan bu şifalı bitki, kas faaliyetlerini de düzenleyerek vücuda direnç kazandırır.
Alzheimer gibi beyin hastalıklarını önlemeye yardımcı olması da faydaları arasındadır.
Bağışıklık sistemini güçlendirir. Bu şekilde hastalıklara karşı koruma sağlar.
İçeriğinde C vitamini, E vitamini, beta karoten ve antioksidan maddeler bulundurur. Tüm bu maddeler gözü koruyucu maddelerdir. Bu sayede göz sağlığını destekler.

Kabağın Zararları


Kabak tüketiminin sağlık açısından bir risk taşıdığına dair herhangi bir bilgi yoktur. Fakat özellikle kabak çekirdeği ve kabak çekirdeği yağı tüketimine mümkün oldığunca dikkat edilmesi gerekir. Kişinin sağlık koşullarıda kabağın faydalarını ve zararlarını belirler, buna göre kabağın zararlarını şu şekilde sıralamak mümkün;

Aşırı miktarda kabak çekirdeği tüketimi, mide ağrısı ve kramplarına nedne olur.
Yüksek miktarda kabak çekirdeği tüketimi, bazı besinlerin seviyesni azaltarak sağlığı tehtid eder.
Kabak çekirdeği etkili idrar söktürüc olarak bilinir. Aşırı derecede kabak çekirdeği tüketimi sık sık tuvalete çıkmaya neden olur.
Bebeklerin çok az miktarda kabak çekirdeği tüketmeleri faydalıdır günde 1-2 tane yemeklerine karıştırılarak. Çünkü zengin miktarda protein ve demir içerir. Ancak fazla miktarda verilmesi mide ağrısı, gaz ve kramplara neden olur.
Gebelik döneminde kabak veya kabak çekirdeği tüketiminin zararlı olduğuna dair bir bilgi yoktur.Ancak güvenli tarafta kalmak için aşırıya girmemeli.
Alerjik eğilimli vücutlarda kabak çekirdeği alerjiye neden olabilir.
Kabak çekirdeği kişinin sağlık durumuna bağlı olarak, alerji, astım, kaşıntı, nefes darlığı, öksürük, baş ağrısı gibi sorunlara neden olabilir.
Aşırı miktarda kabak çekirdeği tüketimi, kilo almaya neden olabilir.
Kan basıncı seviyesini etkileyebilen kabak çekirdeği, kan basıncı sorunları olan kişiler tarafından dikkatli tüketilmelidir.
Yüksek miktarda kabak çekirdeği tüketimi bazı kişilerde, sivilce ve ciltde kızarmalara neden olabilir.

Fazla Balkabağı Tüketmenin Bir Zararı Var Mıdır?


Balkabağının en sağlıklı şekilde ve besin değerlerini kaybetmeden pişmesi için, buğuda ve çok kısa süre içinde pişirmek en doğrusu olacaktır (sadece 7 dakika pişirmek yeterli olacaktır).
Balkabağının bilinen bir alerjen durumu söz konusu değildir.
Diğer sarı ya da turuncu sebze ve meyvelerde olduğu gibi, balkabağı da fazla yenildiği zaman, ten renginde sararmaya neden olabilmektedir.
Çok fazla balkabağı çekirdeği yemek, ishal ve kabızlık gibi sorunlara yol açabileceği gibi, gaz sorunu yaşanmasına da neden olabilmektedir.

Tavsiyeler

Kabak ve bal kabağının faydalarından detaylı olarak bahsettik ve aynı şekilde kabak çekirdeğinin olası zararlarını ele aldık. Sonuç olarak aşırıya gidilmediği sürece, kişinin sağlık koşullarıda göz önünde bulundurularak tüketildiğine sağlık açısından bir çok faydası olduğunu gördük.



Kış mevsiminin karakteristik lezzeti bal kabağının, bağışıklığı güçlendirmeden bağırsak hareketlerini hızlandırmaya, tok tutmadan cildi güzelleştirmeye kadar pek çok faydası olduğunu belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Melis Torluoğlu "Çoğumuz onu sebze olarak değerlendirirken aslında o; vitamin A, vitamin B, vitamin E, demir, sodyum, potasyum, kalsiyum, magnezyum, çinko, fosfor ve posadan oldukça zengin bir meyve” diye konuştu.

Peki kışın hem yetişkinlerin hem de çocukların mutlaka tüketmesi gereken besinlerden biri olan bal kabağını nasıl tüketebiliriz?

Bal kabağının faydaları hakkında bilgi veren Beslenme ve Diyet Uzmanı Melis Torluoğlu, aynı zamanda çorbasından tatlısına hatta atıştırmalığına kadar bal kabaklı lezzetlerin tariflerini de verdi.

Alerjiye karşı savunma kalkanı: Bal kabağı, alerjik reaksiyonların önlenmesine yardımcı oluyor. Astım, alerji gibi hastalıkların temelinde bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi yer alırken, antioksidan kapasitesi yüksek vitamin ve mineraller önem kazanıyor. Antioksidan kapasitesi en yüksek vitaminlerden biri olan beta karotenlerin ise en yüksek oranda bulunduğu besinlerden bir tanesi bal kabağı. Yarım su bardağı kadar bal kabağında günlük ihtiyacın 2 katı kadar vitamin A bulunuyor.

Cildin yenilenmesini sağlıyor: Özellikle kadınlar soğuk kış günlerinde ciltlerinin kuruyup çatlamasından şikayetçi. Oysa cildin ışıltısını ve tazeliğini sağlayan malzemeler kozmetik mağazalarında değil tam da yanı başınızda ve mutfağınızda! Soğuk kış günlerinde kurumaya başlayan cildin yenilenmesini bal kabağının içeriğinde bulunan antioksidan mineraller ve A vitamini destekliyor. Peeling olarak dahi birçok maskenin içeriğinde bulunan bal kabağı özellikle çorba olarak tüketildiğinde cildin nem kazanmasına destek oluyor.

Bağırsak harekelerini hızlandırıyor: Posadan oldukça zengin bir kaynak olduğundan püresi veya çorbası uzun süre tok kalmanızı sağlarken; bağırsak tembelliği yaşayan kişilerde bağırsakların yeniden hareket kazanmasına yardımcı oluyor. Özellikle bebeklerde kabızlık şikayeti olduğu dönemde 6-8. aydan itibaren püre ya da çorba olarak tüketilebileceği gibi yulaf ilavesi ile posadan daha zengin hale getirilebilir.

Bağışıklık sistemini güçlendiriyor: Bal kabağı antioksidan vitamin ve minerallerden oldukça zengin olduğundan vücudu bakteri, virüs ve mikroplardan koruyarak mevsim geçişlerinde ve dondurucu kış günlerinde bağışıklık sisteminin desteklenmesine yardımcı oluyor.

Göz sağlığını koruyor: Bal kabağının içeriğinde bulunan ksantin adlı bileşen ultraviyole ışığın göz tarafından süzülmesine yardımcı olurken bu durum ileri yaşlarda görülebilecek gözde doku harabiyeti ve katarakt probleminin önüne geçiyor. İçeriğinde bulunan A vitamini ayrıca gece ve alacakaranlıkta gözün ışığa uyumunu sağlayarak görüş kabiliyeti kazandırıyor.

Kilo vermenize destek oluyor: 100 gramında sadece 26 kalori bulunan bal kabağının posadan oldukça zengin olması uzun süre tokluk sağlarken gereksiz enerji alımının önüne geçiyor ve kilo verme sürecine destek oluyor.

Bal kabağı pişirmenin püf noktaları


Vitamin ve mineral değerlerini kaybetmemesi ve daha faydalı olabilmesi açısından kabuğunu tüketeceğiniz zaman soyun ve doğrayın. Bu şekilde besinsel değerlerinin kaybı önleniyor. Tüketilmeden önce de çok fazla ve uzun süreli ısıya maruz bırakmayın. Fırında ya da buharda kısa sürelerde pişirin. Bu şekilde vitamin ve mineral kayıpları en az seviyeye indirilebiliyor. Tatlısını yaparken, sağlığa zararı kesin olarak kanıtlanmış rafine şekerden kaçının. Onun yerine pekmez veya bal kullanarak tatlandırabilirsiniz. Bal ve pekmezi, bal kabağını pişirdikten sonra üzerine ilave etmeniz daha sağlıklı olacaktır.
 

Genel Forum Sitesi

Forum Sitesi - Forumzar.COM

Forumzar.COM olarak, Türkçe forum sitesi denildiğinde akla gelen ilk adres olarak, geniş kapsamlı genel forum platformumuzda buluşuyoruz. Türkiye'nin en büyük Türkçe forum siteleri arasında yer almanın gururunu yaşıyoruz. Çeşitli konu başlıklarında aktif bir şekilde paylaşımların yapıldığı, her konuda interaktif ve bilgilendirici tartışmalara katılmak için bizi takip edin! ve bir dakikanızı ayırarak forum sitemize üye olun!

Forum Siteleri

Bilgi paylaştıkça çoğalır sloganı ile ilerleyen forum sitesi platformumuza, siz de üye olarak forum sitemizde açılan konulara katılabilir ve ilgi alanınıza uygun konular açarak siz de paylaşımda bulunabilirsiniz.