Aslan pençesi çiçeği gülgiller grubunda yer alan genellikle ormanlarda yetişen yabani bir bitki türüdür.
forumadasi.com
Halk arasında genellikle pelerin otu, şebnem ayağı otu olarak da bilinir. Genellikle boyları 50-60 santimi bulabilen, uzun yıllar yaşayan, kökleri oldukça geniş ve sağlam olan otgillerden bir bitkidir. İçerisinde selüloz, faktör madde glikoz protein, uçucu yağlar barındıran oldukça yararlı bir bitkidir.
Yaprakları 5-7 parçalıdır. Yaprakların genişliği oldukça fazladır. Aslan pençesi çiçeği, yeşil ve küçük olup basit görünüme sahip taç yaprak ve yeşil renkte bulunur. Aslan pençesi çiçeğinin çoğalması eşeysiz üreme şeklindedir. Genellikle yapraklıdır. Çiçek açtıktan sonra mart ile temmuz arasında toplanır ve kurutulur. İklim olarak hem kurak bölgelerde hem de nemli toprak bölgelerinde rahatlıkla büyürler. Eskiden beri bitkisel tedavi yöntemlerinde kullanılan bir bitki olmuştur. 20-60 santimetreye kadar uzayabilen, boylamasına büyüyen, dişli yaprakları sahip bir bitkidir. Kök etrafında yayılarak gruplar şeklinde uzarlar. Yetiştirilmesi oldukça kolay ve basit bir bitkidir.
Ormanda yabani olarak yer alan bitkinin kökünden çok az güneşli bir yere ekilirse hiç bir bakıma gerek kalmadan kendiliğinden yetişerek bir bitki grubu oluşturur. Aslan pençesi toplama yöntemi ise kökünden 10 santimetre yukarıdan kesilerek mayıs ve ekim ayları arasında toplanır. Toplanan bitkiler demetler oluşturarak Güneşi rahatlıkla görebileceği yerlerde kurutulur. Bitkinin bitkisel tedavi ile kullanılan kısmı yaprakları ve çiçekleridir yaprakları ve çiçeklerinden etkili bir şekilde faydalanmak için güneşte kesinlikle kurutulmaması gerekir. Aksine gölgede güneş görmeden kurtulmalıdır.