• Forumzar.COM Türkçe içerikli genel forum sitesi ve paylaşım platformu olarak eğlenceli ve interaktif bir forum deneyim sunar.

    Foruma üye olmak için BURAYA TIKLAYINIZ

Anne usulü poğaça tarifi… Hamuruna ekleyin! Puf puf olmasını sağlıyor ve 1 hafta bayatlamıyor

Yazar

Forum Üyesi
Katılım
28 Ağu 2022
Mesajlar
4,281
Puanları
38
Konum
istanbul
Cinsiyet
Erkek

İster kahvaltıda, ister 5 çayında. Poğaça günün her saati tüketilen çöreklerin en sevilenlerindendir. Mayalı ve mayasız poğaça, patatesli, dereotlu, sade ve peynirli poğaça en çok tercih edilen çeşitlerindendir. Ancak bu hamur işi çok çabuk bayatlaması nedeniyle can sıkıcı oluyor. Bilmeniz gereken bu aşçılık tüyosu ile bayatlamayan, puf puf poğaça yapmak artık çok kolay.

Poğaça yaparken yumuşak olmasını istiyorsanız hamuruna kesinlikle maden suyu ekleyin. Hem bayatlamasını önlüyor hem de ağızda dağılacak kadar yumuşacık yapıyor.

Gereken malzemelerimiz:

  • 4 su bardağıun
  • ¼ su bardağıılık süt
  • 1 yemek kaşığıkuru maya
  • ½ su bardağıbitkisel yağ
  • ½çubuk (50g) tereyağı, yumuşatılmış
  • 1 yemek kaşığışeker
  • 1 çay kaşığıtuz
  • 1 su bardağımaden suyu veya oda sıcaklığında durgun su

İç malzeme için:

  • Yarım demet maydanoz
  • 1 ½ su bardağıbeyaz peynir

Üstlerini kaplamak için:

  • 1yumurta sarısı

ANNE USULÜ POĞAÇA NASIL YAPILIR?

  1. Şeker ve mayayı sütle karıştırın.Bu süt karışımı da dahil olmak üzere tüm hamur malzemelerini birleştirin ve iyice karıştırın.Bunlardan biri yeterli olmazsa biraz daha un veya maden suyu ekleyebilirsiniz.Ele yapışmayan bir hamur elde etmelisiniz.Üzerini nemli bir bez veya streç film ile kapatıp 45 dk-1 saat dinlendirin.
  2. Maydanozu doğrayın ve peynirle karıştırın.
  3. Hamurdan küçük parçalar alıp elinizle düzleştirin.Bunu tezgahta yapabilirsiniz.Üzerine bir tatlı kaşığı peynirli karışımdan koyup kenarlarını bohça gibi yukarı doğru katlayarak kapatın.Hamurun geri kalanı için de aynısını yapın.Fırın tepsisine yağlı kağıt serip üzerine poğaçaları dizin.Poğaçaların kıvrık tarafı alta gelecek şekilde top şekline getirilmelidir.
  4. Fırını 180C'de önceden ısıtın.
  5. Yumurta sarısını iyice çırpın ve tüm poğaçaları bir fırça yardımıyla bu karışıma bulayın. 20-30 dakika pişirin.



POĞAÇA YAPARKEN BİLMENİZ GEREKEN PÜF NOKTALAR

Bu süper yumuşak poğaçlar yapılırken bilinmesi gereken ilk şey,her şeyin oda sıcaklığında olması gerektiğidir.Malzemeler soğuk olursa istediğiniz kadar yumuşak olmaz.

Ayrıca poğaçaların bir haftaya kadar yumuşak kalabilmesi için iki malzemeye ihtiyacımız var: Maya ve maden suyu.Bu ikisi gerçekten kabarıklığa yardımcı oluyor.

Son olarak, bu tarif için bir makineye ihtiyacınız yok.Ellerinizi kullanarakyapabilirsiniz.Hamur bir arada tutana kadar biraz yoğurma gerektirir.

POĞAÇA HAMURU YOĞURURKEN BU SÜREYİ GEÇİRMEYİN

Poğaça hamuru, yumuşak ve ele yapışmayan bir kıvama gelinceye kadar yoğurulur. Hamur çok fazla yoğurulursa, sert ve lifli olur. Hamur çok az yoğurulursa, kabarmaz. Poğaça hamuru, genellikle 5-10 dakika kadar yoğrulur.

Poğaça hamurunu yoğururken, ellerinizin ve tezgahın unlu olmasına dikkat edin. Bu, hamuru yoğurmanızı kolaylaştırır ve hamurunuza yapışmasını önler. Hamuru yoğurduktan sonra, üzerini bir bez ile örtün ve oda sıcaklığında 1 saat kadar mayalanmaya bırakın. Hamur mayalandıktan sonra, dilediğiniz şekilde şekillendirip pişirebilirsiniz.

Kaynak: giverecipe.com Derleme: Milliyet.com.tr
 

Genel Forum Sitesi

Forum Sitesi - Forumzar.COM

Forumzar.COM olarak, Türkçe forum sitesi denildiğinde akla gelen ilk adres olarak, geniş kapsamlı genel forum platformumuzda buluşuyoruz. Türkiye'nin en büyük Türkçe forum siteleri arasında yer almanın gururunu yaşıyoruz. Çeşitli konu başlıklarında aktif bir şekilde paylaşımların yapıldığı, her konuda interaktif ve bilgilendirici tartışmalara katılmak için bizi takip edin! ve bir dakikanızı ayırarak forum sitemize üye olun!

Forum Siteleri

Bilgi paylaştıkça çoğalır sloganı ile ilerleyen forum sitesi platformumuza, siz de üye olarak forum sitemizde açılan konulara katılabilir ve ilgi alanınıza uygun konular açarak siz de paylaşımda bulunabilirsiniz.