Endemik bitki, bölgenin ekolojik koşulları gereği ve özellik olarak bulunduğu bölgeden başka bir yerde yetişmeyen bitkilerdir.
Ülkemizde, bazı bölgelere has bitkiler bulunmaktadır. Bu çeşitlilik sınırlıdır. Bazı çiçekler literatüre Anadolu’nun endemik çiçekleri olarak geçmiştir.
Akseki nevruzu
Antalya’nın Akseki ilçesinde bulunur. Süsengiller familyasından soğanlı bir bitkidir. Bitki boyu 50-55 santimdir. Mart ayında çiçek açar.
Allı gelin çiçeği
Lahanagiller familyasından bir bitkidir. Erzurum,Erzincan, Tunceli, Artvin, Malatya, Giresun, Gümüşhane,Bayburt çevrelerinde yetişir. Oldukça hoş kokulu olan bitki, mayıs ayında çiçek açar.
Acı çiğdem
Süsengiller familyasından ir bitkidir. Anavatanı Antalya’dır. Çok yıllık otsu ve yumrulu ir bitkidir. Zehirlidir.
Bozkurt kurtkulağı çiçeği
Aksaray, Konya ve Niğde’de bulunur. Süsengiller familyasından bir bitkidir. Mayıs ayında çiçek açar, haziran sonuna kadar çiçeklenmesi devam eder.
Muş lalesi
Muş,Erzurum,Gaziantep, Ağrı, Kahramanmaraş, Hakkari ve Siirt dolaylarında yetişir. Zambakgiller familyasından soğanlı bir bitkidir. Bahar aylarında çiçeklenir ve 15 gün içinde solar.
Şakayık
Çanakkale çevresinde yaygındır. Şakayıkgiller familyasının tek türüdür. Çiçeklenme dönemi mayıs, haziran aylarıdır. Dayanıklı bir bitkidir.
Sarı süsen çiçeği
Süsengiller familyasından bir bitkidir. Muğla çevresinde bulunur. 1-1.5 metreye kadar boylanabilen otsu bir bitkidir. Sarı çiçeklidir, tüm yaz açar.
Dağ sümbülü
Kayseri Sivas, Malatya, Adana, Tunceli, Kahramanmaraş ve Erzincan illerinde bulunur. Bataklık alanlarda ve tarla kenarlarında yetişir. Otsu ve soğanlı bir bitkidir. Çiçekleri mavinin tonlarındadır. Şubat – mayıs aylarında çiçek açar.
Ters lale
Başta Hakkari olmak üzere Ankara, Eskişehir, Bilecik Afyonda yetişir. Ülkemizdeki en nadide endemik türdür. Koruma altına alınan türlerdendir.
Yüksükotu çiçeği
Konya, Muğla, Antalya, Isparta, İçel çevrelerinde yetişir. Sarıcagiller familyasından çok yıllık, otsu bir bitkidir. Yaz başında çiçeklenir, sonbahara kadar sürer.
Ak zambak
Ordu ve Tokat dolaylarında bulunur. 1300 rakıma kadar yetişebilir. Ormanlık, makilik gibi gölgelik alanlarda yetişir. Mayıs – haziran aylarında çiçeklenir.