Bebeğiniz dış dünyayı size duyduğu güven sayesinde tanıyacak. Bu güveni, bebeğinizle kuracağınız iletişimle sağlamanız mümkün.
Anne-Çocuk ilişkisi bebek daha annenin karnındayken başlar. Ama bu ilişki bebek doğduktan sonra daha da önem kazanır. Bebek dünyaya gözlerini açtığında, ilk annesini görür. Dünyayı annesi üzerinden tanır. İşte bu sürece güvenli bağlanma denir. Güvenli bağlanma için, annelere düşen görev bebeğin ihtiyaçlarına karşı hassas, bebeğin tepkilerine karşılık vermek olmalıdır.
Güvenli bağlanma 5 süreçten oluşur…
1Güvende Hissetme
Yeni doğanların en temel becerisi, yetişkinlerin dikkatini çekmektir, bunu da tabi ki ağlayarak yaparlar. Belli bir dönem sonra bebeğinizin neden ağladığını zaten bileceksiniz, panik yapmaya gerek yok. Ancak bazı bilgileri önceden öğrenmenizde fayda var. Bebeğiniz, bu ilişki sırasında; güveni, iletişim kurma becerisini, duygusal paylaşımları öğrenir ve kendisiyle diğer kişiler arasında ne farklılıklar var konusunda fikir edinmeye başlar. Kendini güvende hissetmeye başlayan bebeğiniz, sonrasında çevreyi de merak etmeye başlar. İlk araştırmaya başladığı kişilerse doğal olarak siz ve eşinizdir. Bebeğinizin duygusal sıkıntı yaşadığı durumlarda, sakin kalarak onu yatıştırabilmeniz çok önemlidir.
2Süreklilik
Çocuğunuzun duygusal durumunu doğru analiz edemediğiniz zamanlarda aranızdaki uyum bozulabilir. Bozulan uyumun nedeni kimi zaman sizin ruh halinizle doğrudan bağlantılı olabilir. Gün içindeki yoğunluğunuz ya da uykusuzluğunuzdan dolayı bazı noktalara farklı bakabilirsiniz. Bu durumu bir an önce telafi etmeye çalışmalısınız. Çocuğunuzun, size karşı hissettiği olumsuz duygular nedeniyle tarafınızdan yargılanmayacağını, dışlanmayacağını bilmesi çok önemlidir.
3Duyguları Dengelemek
Bebeğinizin duygusal dengesinin bozulduğu noktalarda, bebeğinizi tutup çok hafifçe sallamanız, onunla düşük tonda konuşmanız, kokunuz, sakin kalabilmeniz gibi birçok şey bebeğinizin sakinleşmesine yardımcı olacaktır. Bu durumda bebeğiniz sizi fark edecek, siz de bebeğinizin sizi fark ettiğini anlayacaksınız. İşte bu anne ile bebek arasındaki duygusal uyumdur. Çocuğunuzun sizin mutluluğunuzu gözlerinizden okuyabilmesi kaygıya düşmemesi için önemlidir.
4Birlikte Büyümek
Çocuğun anne-baba ile birlikte zaman geçirmesi, paylaşımlarda bulunması, ailesel anlamlandırma için gereklidir. Çocuk, kendisinin kim olduğunu, ebeveynlerinin nasıl insanlar olduğunu, çevresindeki objelerin ne amaçla, nasıl kullanıldığını, yaşadıklarının ne anlama geldiğini kavramaya başlar. Ama bu süreç de zorlu geçebilir. Burada önemli olan anne olarak sizin olası krizlerden çocuğunuzdan daha az etkilenmenizdir. Çocuğunuza her zaman onu koşulsuz sevdiğinizi hissettirmelisiniz.
5Bebeğinizin Kişiliği
İlk 3 yıl çocuğunuzun gelişimi için çok önemlidir. Çocuğunuz bu dönemde, çekirdek ailesiyle yaşadığı tüm deneyimlerden ortaya bir kişilik çıkarır. Kendisi olmayı öğrenen, özgüven sahibi bir çocuk yetiştirmenin tek yolu onunla kaliteli bir şekilde ilgilenmekten geçer.
ALINTI