Anne sütü, yeni doğan ve süt çocukları için ilk 6 ay tek başına yeterli en uygun ve doğal besindir. Emzirme dönemi bebeğin diğer besinlerini de alma şartıyla 1-2 yıl devam edebilir.
Emzirme Döneminin Yararları
Steril ve ısısı idealdir.
Bebeğin gereksinimleri için uygun besin bileşimlerini içerir.
Koruyucudur. Sindirime yardımcı enzimler içerir. Enfeksiyon önleyici immuno globulin içerir.
Orta kulak iltihabı riskini azaltır.
Çene ve diş gelişiminde rol alır.
Alerji ve pişiğe karşı korur.
Anne sütü alan bebekler daha az ağlar. Bebeğin ruhsal, zeka ve bedensel gelişiminde oldukça önemlidir.
Kronik hastalıkların riskini azaltır.
Anne için yararları; anne ve bebek arasında duygusal bağı güçlendirir. Göğüs kanseri, over kanseri ve osteoporozisten korur.
AYLARA GÖRE EK BESİN LİSTESİ
0-6. Ay: Sadece anne sütü (bebeğin aylara göre büyümesi takip edilir.)
6. Ay: Anne sütü, devam maması (inek sütü), meyve suyu, sebze suyu, pekmez, ¼ yumurta sarısı
7. Ay: Anne sütü, yumurta sarısı, pirinç unu, sütlü mama, meyve suyu, yoğurt, tavuk eti, balık eti, sebze püresi, sebze çorbaları, pekmez, devam mamaları
8. ay: Anne sütü, iyi ezilmiş kıymalı ev yemekleri, kuru baklagil ezmeleri, süt, yoğurt, pekmez, devam mamaları
12. Ay: Anne sütü, aile sofrasına oturup kendi isteğine göre seçmeye başlar (ev yemekleri, dolma, tarhana, mercimek, makarna), peynir, dana eti, meyve
Sebze Ezmesi
100 g havuç ezmesi
100 g domates ezmesi
28 kcal-1 porsiyon
Yoğurtlu Sebze Çorbası
2 kepçe yoğurt
1 orta boy patates
1 yemek kaşığı buğday unu
1 tatlı kaşığı zeytinyağı
Tencereye yoğurdu koyun, az su ile sulandırarak sebze ekleyin. Buğday unu ve zeytinyağı ekleyerek pişirin.
Besinler kaşık ile az ölçüde verilmelidir. Her yeni besin tek tek denenmelidir. Yeni başka bir besine 1-2 gün sonra başlanmalıdır. Böylece ilk besinin alerji yapıp-yapmayacağı kontrol edilir. Alerji oluşursa 15-20 gün ara verilip tekrar denenir. Bebeğin istemediği besinde ısrarcı olunmamalı, sonra tekrar verilmelidir. Öğün saatleri mutlaka düzenli olmalıdır.
alinti
Emzirme Döneminin Yararları
Steril ve ısısı idealdir.
Bebeğin gereksinimleri için uygun besin bileşimlerini içerir.
Koruyucudur. Sindirime yardımcı enzimler içerir. Enfeksiyon önleyici immuno globulin içerir.
Orta kulak iltihabı riskini azaltır.
Çene ve diş gelişiminde rol alır.
Alerji ve pişiğe karşı korur.
Anne sütü alan bebekler daha az ağlar. Bebeğin ruhsal, zeka ve bedensel gelişiminde oldukça önemlidir.
Kronik hastalıkların riskini azaltır.
Anne için yararları; anne ve bebek arasında duygusal bağı güçlendirir. Göğüs kanseri, over kanseri ve osteoporozisten korur.
AYLARA GÖRE EK BESİN LİSTESİ
0-6. Ay: Sadece anne sütü (bebeğin aylara göre büyümesi takip edilir.)
6. Ay: Anne sütü, devam maması (inek sütü), meyve suyu, sebze suyu, pekmez, ¼ yumurta sarısı
7. Ay: Anne sütü, yumurta sarısı, pirinç unu, sütlü mama, meyve suyu, yoğurt, tavuk eti, balık eti, sebze püresi, sebze çorbaları, pekmez, devam mamaları
8. ay: Anne sütü, iyi ezilmiş kıymalı ev yemekleri, kuru baklagil ezmeleri, süt, yoğurt, pekmez, devam mamaları
12. Ay: Anne sütü, aile sofrasına oturup kendi isteğine göre seçmeye başlar (ev yemekleri, dolma, tarhana, mercimek, makarna), peynir, dana eti, meyve
Sebze Ezmesi
100 g havuç ezmesi
100 g domates ezmesi
28 kcal-1 porsiyon
Yoğurtlu Sebze Çorbası
2 kepçe yoğurt
1 orta boy patates
1 yemek kaşığı buğday unu
1 tatlı kaşığı zeytinyağı
Tencereye yoğurdu koyun, az su ile sulandırarak sebze ekleyin. Buğday unu ve zeytinyağı ekleyerek pişirin.
Besinler kaşık ile az ölçüde verilmelidir. Her yeni besin tek tek denenmelidir. Yeni başka bir besine 1-2 gün sonra başlanmalıdır. Böylece ilk besinin alerji yapıp-yapmayacağı kontrol edilir. Alerji oluşursa 15-20 gün ara verilip tekrar denenir. Bebeğin istemediği besinde ısrarcı olunmamalı, sonra tekrar verilmelidir. Öğün saatleri mutlaka düzenli olmalıdır.
alinti